Woud: 0228-512200
Wendel: 0228-512665
hetvierspan@hetvierspan.com Postbus 197, 1610 AD Bovenkarspel
Hoofdluis

Na schoolvakanties en na een melding van hoofdluis worden de leerlingen door een vaste groep 'luizenmoeders' gecontroleerd op de aanwezigheid van hoofdluis en/of neten.
Bij constatering van de aanwezigheid van hoofdluis en/of neten, wordt u door de leerkracht van uw kind benaderd.
U wordt dan verzocht uw kind op te halen, te behandelen en de rest van de dag thuis te houden om besmetting van medeleerlingen te voorkomen. U krijgt van school verdere informatie mee, maar u kunt ook altijd advies vragen bij apotheek, drogist of GGD. Na een week worden de kinderen bij wie luis en/of neten geconstateerd is, opnieuw gecontroleerd.
Zoals u weet is het geen schande om hoofdluis te hebben: de luis is immers een overloper en houdt van schoon haar. Luizen zijn kleine grauwe beestje die zo groot zijn als een speldenknop. Zij leggen eitjes (neten) en leven van bloed. Neten hebben een variërende kleur van wit tot bruin en lijken op roos. Neten zitten echter vastgekleefd aan de haren, terwijl roos los zit.
Hoofdluis en neten zitten vooral op warme, donkere plekken:
 • onder de pony
 • achter de oren
 • in de nek
 • onder staarten
 
Hoe krijg je het?
Over het algemeen lopen luizen van de een naar de ander via direct contact, dus alleen van haar op haar. Een luis wil zich voeden met bloed dus zorgt hij er wel voor dat hij op het hoofd blijft zitten.

Tips voor het behandelen van luizen en neten
 • Koop bij de apotheek of drogisterij een luizenkam en een goede lotion/shampoo om de luizen te doden. Een goede lotion aangeraden door het RIVM: dimeticon of malathion. De RIVM raadt de producten op natuurlijke basis af, omdat bij hen niet bekend is hoe deze werken.
 • Leest u a.u.b. goed de bijsluiter. Sommige luizenbestrijdingsmiddelen zijn namelijk schadelijk voor zwangere vrouwen, etc.
 • Wilt u uw kind zo snel mogelijk behandelen? Laat uw kind pas weer naar school gaan als het behandeld is.
 • Controleer ook uw huisgenoten en als zij ook hoofdluis en/of neten hebben moeten zij ook behandeld worden.
 • Kam uw kind 2 maal daags, 2 weken lang.
Het is aan te raden het haar dagelijks boven een vel wit
papier met de luizenkam uit te kammen. Kam vooral
achter de oren, op de kruin, in de nek en onder de pony
omdat de luizen daar het liefste zitten!
 • Het is verstandig vriendjes/vriendinnetjes te waarschuwen waar uw kind regelmatig mee speelt, of de afgelopen week mee heeft gespeeld. Zo kan verdere verspreiding tegengegaan worden.
 • Als het haar van uw kind luisvrij is, doch veel neten bevat, kunt u deze verwijderen met een azijn behandeling (1/3 azijn, 2/3 water). Azijn breekt namelijk de 'lijmstof' af waar de neten mee vastzitten.
Azijnbehandeling:
- azijn iets verwarmen en in het haar smeren
- 1 minuut laten inwerken
- haren goed kammen met de luizenkam
- daarna haren gewoon wassen met normale shampoo
- deze behandeling eventueel herhalen
 • Er zijn ook speciale producten verkrijgbaar die (oude, vastzittende) neten los kunnen maken, maar deze zijn echter relatief duur.
 
Via Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) is een eenvoudig
5-stappenplan gemaakt voor ouders.
Website: www.landelijksteunpunthoofdluis.nl.
 
Wilt u een (nieuwe) besmetting altijd meteen doorgeven aan de leerkracht van uw kind? Dan kan de school goed bijhouden hoeveel besmettingsgevallen er zijn.
Als iedereen zich aan deze afspraken houdt, blijft de 'hoofdluisoverlast' beperkt.
 
Nog meer tips voor het behandelen van hoofdluis krijgt u van school mee als er bij uw kind of in de klas van uw kind hoofdluis en/of neten zijn geconstateerd.
Voor vragen kunt u altijd bij de leerkracht van uw kind terecht.